torstai 6. syyskuuta 2012

Motivaatio koetuksella

Tasoituspurjehdus on harvoin tasapuolista, olenkin aina ajatellut tasoituskisoja eräänlaisina purjeveneiden kokoontumisajoina. Ne antavat hyvän syyn lähteä merelle ja porukassa on hauskempaa kuin yksin. Silti usein toistuva itsestä riippumaton takkiin ottaminen alkaa joissain vaiheessa harmittamaan. Kun samalla radalla on aivan eri sarjan veneitä, joutuu pienellä veneellä kärsimään kohtuuttomasti isojen sotkemista tuulista vaikka purjehtisi miten hyvin tahansa.
      Kiitos viikonloppua varten treenaavan kevytvenekisaorganisaation, käytössä oli poijiuin merkitty banaanirata. Shiftaileva ja alituiseen voimakkuuttaan vaihteleva tuuli tuli luoteesta, eikä käytössä olevalle rata-alueelle mahtunut kovin pitkää baanaa. Tuulen käännyttyä rata jäi myös selvästi vinoksi, mutta hyvä näinkin. 

      Tuuli keveni juuri ennen starttia, emmekä kerenneet vaihtaa fokkaa genuaan. Hyvä, että ehdimme linjalle ajoissa. Startti ei ollut paras mahdollinen, mutta pääsimme matkaan kolmansina Humbugin ja Keon jälkeen. Pian kuittasimme Humbugin, mutta Matkalla levittäjälle jäimme nopeamman Belle Maren alle peittoon. Isommat veneet painelivat saamansa puuskan avulla letkassa yläpuolelta ohi. Me emme päässeet kryssimättä edes poijulle. Purjehdimme mielestämme fiksusti ja hyvin, mutta peli oli menetetty neljän ison luokan veneen paskoissa. Keo kerkesi venevauhtinsa turvin alta pois ja meni menojaan jo kaukana edessä kun taas takana vapaammissa tuulissa tulleet pikkuluokan veneet ajoivat rampautettua Emiliaa kiinni.
      Avotuulessa vaihdoimme fokan genuaan ja parantelimme hieman asemiamme. Viistolla kryssillä ei isommista pääse millään ohi, joten loppukisa meni jonossa ajeluksi ja hampaiden kiristelyksi. Purjehdus sujui Jessen kanssa hyvin yhteen ja mielestämme suorituksemme olisi ollut  vähintäänkin hopean arvoinen. Nyt tulimme maaliin viidentenä, mikä oli myös lopputulos. Meitä häirinneet isot veneet putosivat tasoituksissa taaksemme ja takana tulleet Nicole ja Isabelo kuittasivat tietokonefinaalissa ohi. Nella hyödynsi pitkää vesilinjaansa ja körötteli kaukana edessä häiriöttömissä tuulissa ilman spinnua tasoituksissa kakkoseksi, mikä tuntuu meidän perspektiivistämme katsottuna lähes irvailulta. Hieman ikävän säväyksen jätti myös edellisviikon protestin jälkipelit.
      Ensi viikonloppuna onkin sitten Jessen kanssa edessä kevytvekisat litin gasteina. Luvassa on varmasti armotonta, mutta toisaalta myös tasapuolista yksityyppipurjehdusta. Saattaakin olla, että yksi liti jää kisojen päätteksi Kotkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti